Hoe houd je je keuken netjes?

Je keuken is een plek waar je heel wat tijd van je leven doorbrengt. Gemiddeld genomen verblijft een mens zo’n drie jaar van zijn of haar leven in de keuken. Om uitgebreid te koken, de boterhammen voor de werkdag te smeren, om hapjes klaar te maken, de afwas te doen, koffie te zetten en ga zo maar even door. Doordat je zoveel tijd doorbrengt in je keuken is het erg gemakkelijk er een rommeltje van te maken. Bij het smeren van de boterhammen laat je de pot pindakaas op het aanrecht staan, bij het koffiezetten vergeet je de filters op te ruimen en na het koken blijven er soms restjes en schillen op het aanrecht staan. De vraag is nooit: hoe krijg je je keuken zo rommelig mogelijk. De vraag is wel: hoe houd je je keuken netjes?

Zorg voor een logische indeling van je keuken

Het netjes houden van je keuken lijkt voor sommige mensen een onmogelijke opdracht. Eens opgeruimd, is het binnen no-time weer een grote bende. Waar ligt dat toch aan? Het antwoord zou wel eens kunnen liggen in een slechte indeling van je keuken. Doordat je die pot pindakaas altijd hoog in je keukenkastjes hebt staan, moet je iedere keer als je de pot terug wilt zetten op je tenen staan. En als je gehaast bent, dan blijft dat daar wel eens bij. Door je keuken logisch in te delen en spullen die je weinig gebruikt zo hoog of zo laag mogelijk zet, en de spullen die je veel gebruikt op makkelijkere plekken zet, is het gemakkelijker om je keuken op te ruimen. Sterker nog, dat zal veelal automatisch gaan.

Ga je voor een nieuwe keuken? Let er dan bij het ontwerpproces alvast op hoe je je keuken logisch kunt indelen!

Zorg voor een goede prullenbak met afvalscheidingsmogelijkheden

Misschien herken je het wel: je hebt een appeltje geschild, maar je wilt de schillen in verband met fruitvliegjes en ander ongedierte niet in je gewone prullenbak hebben. Je zult er even voor naar de biobak moeten lopen. Maar laat het nu net buiten regenen met pijpenstelen. Gevolg: je laat het schaaltje met schillen maar staan totdat het buiten weer droog is. Op de één of andere manier is het zo dat rommel rommel aantrekt, terwijl nette en schone objecten eerder uitnodigen om deze net en schoon te houden. Zorg er dus voor dat je een prullenbak hebt waarbij je direct al je afval kunt scheiden. Er zijn ook speciale prullenbakjes verkrijgbaar die je op je aanrecht kunt zetten, speciaal bedoeld voor groenafval. Als je deze tijdig leegt krijg je geen last van ongedierte en houd je je aanrecht netjes.

Ruim direct op

Eigenlijk zou dit regel nummer 1 moeten zijn in iedere keuken. Heb je iets gebruikt? Was het dan direct af, of stop het direct in de afwasmachine, voordat je verder gaat. Als iedereen steeds opruimt wat hij of zij gebruikt heeft, dan wordt het een stuk netter en overzichtelijker in de keuken.

Less is more

Het is een beetje een open deur, maar als je niet veel spullen hebt in je keuken, dan hoef je ze ook niet op te ruimen. Gebruik een regenachtige middag eens om je keuken flink onder handen te nemen en weg te gooien wat je echt niet meer gebruikt.

Nieuwe keuken? Denk in het voortraject al na over hoe je je keuken netjes houdt!

Misschien is je ideaalbeeld van een keuken wel groot-groter-grootst. Maar tegelijkertijd kan het best zijn dat dat helemaal niet past bij jouw keukengebruik. Als je in het voortraject al rekening houdt met je keukengebruik (en die van je gezin) kun je wellicht op voorhand al problemen tackelen. Door in het ontwerpproces na te denken over een logische indeling van je keuken, afvalscheiding en het opruimen van je spullen zal dat je helpen om je keuken netjes te houden.

Over Kor Keuken & Interieur

Ben je op zoek naar een nieuwe keuken? Bij Kor Keuken & Interieur denken we graag met je mee over jouw ideale keuken die je ten allen tijde netjes weet te houden.

Kor Keuken & Interieur is een ambachtelijke meubelmakerij, gevestigd in het Friese Jistrum. Hier worden op jaarbasis vele keukens, meubels en interieuroplossingen op maat gemaakt. In de werkplaats werkt men met respect voor het ambacht, liefde voor hout en een passie om iedere klant te voorzien van het door hem of haar gewenste interieurstuk op maat.