Hoe deel je je keukenkastjes optimaal in?

Rollen de pannendeksels ook altijd uit jouw keukenkastjes? Of kan jij ook altijd net niet bij het pak macaroni dat achterin het kastje staat? Je bent niet de enige. Veel mensen hebben moeite met het optimaal indelen van hun keukenkastjes. Een jaarlijkse opruimbeurt maakt daar vaak geen verandering in. Maar hoe doe je dat dan wel goed? Hoe deel je je keukenkastjes optimaal in?

Less is more

In een ideale keuken zijn er niet teveel spullen. Heb je bijvoorbeeld een stamppotstamper, maar eet je eigenlijk nooit stamppot? Weg met dat ding. Of heb je een eierkoker, terwijl je je eitjes gewoon in een steelpannetje met water kookt? Zoek een nieuwe bestemming voor je eierkoker. Als je spullen wegdoet die je toch al niet gebruikt, zul je zien dat er veel ruimte overblijft. Dat is een goede eerste stap voor de nieuwe indeling van je keukenkastjes. Wees kritisch op je spullen. Het heeft geen nut om spullen te bewaren die je nooit gaat gebruiken.

Haal ook eens alles uit de kastjes en leg alles neer op je aanrecht. Nu je kastjes leeg zijn, zul je zien dat er vast een logischere indeling mogelijk is. Voorraad bij voorraad, pannen bij pannen, etc. Leg spullen die je weinig gebruikt in de hoge of juist hele lage kastjes. De spullen die je veel gebruikt, leg je op een makkelijkere plek.

Tip: de ruimte onder je gootsteen is een onhandige ruimte. Door bakken te bevestigen aan de binnenkant van de kastdeur creëer je hier nieuwe ruimte die wel efficiënt is.

Maak ook gebruik van hulpmiddelen, als dat nodig is. Er zijn bij een bekende Zweedse meubelgigant tal van rekken te koop die je helpen je keukenkastjes gemakkelijker in te delen. Daardoor kun je gunstiger stapelen of kun je spullen die je anders neer zou leggen rechtop zetten.

Kijk ook eens op Pinterest voor handige tips!

Máár: hoe handig je je keukenkastjes hebt ingedeeld, je kunt dit hele proces nog een stap voor zijn. Het klinkt misschien als een open deur voor een keukenbouwer, maar een perfecte indeling van je keukenkastjes begint natuurlijk al bij het ontwerpproces.

Start bij het ontwerpproces

In het ontwerpproces kun je nadenken over welke spullen je allemaal wilt gebruiken in je keuken. Wat voor kookgerei denk je te zullen gebruiken? Ben je een wokker, iemand die veel gebruik maakt van een braadpan, of juist iemand die om de haverklap de koekenpan van stal haalt? En hoe zit het met je voorraad? Gebruik je daarvoor een losse kast, of stop je je voorraad ook in de kastjes van je keuken? Als je inzichtelijk hebt wat voor type keukengebruiker je bent, kun je ook duidelijker gaan kijken naar hoe je je keukenkastjes het best kunt indelen en dus hoe je keuken er idealiter uit zou zien. Misschien kom je wel tot de conclusie dat het helemaal niet logisch is om borden en bekers in hetzelfde kastje te bewaren. Of is er een betere plek te bedenken waar je je pannendeksels kunt bewaren, zonder dat je die in een keukenkastje hoeft op te bergen. Als je eenmaal weet wat voor type keukengebruiker je bent, is er een goed ontwerp te maken voor een nieuwe keuken. Daar helpen we je graag mee.

Over Kor Keuken & Interieur

Ben je zelf op zoek naar een nieuwe keuken waarin gebruik wordt gemaakt van handige foefjes om je keukenkastjes optimaal in te delen?

Kor Keuken & Interieur, gevestigd in Jistrum, Friesland, is specialist op het gebied van op maat gemaakte keukens. Door de jaren heen zijn er door de keukenbouwers van Kor Keuken & Interieur veel verschillende keukens gemaakt en geplaatst. Van landelijke keukens tot moderne keukens, greeploze keukens, of keukens met een industrieel tintje; de keuze is aan jou!