Hoe onderhoud je het eikenhout van je keuken optimaal?

Voordat je een keuken aanschaft is het goed om bij jezelf na te gaan hoeveel tijd en moeite je wilt steken in het onderhouden van je keuken. Vind je het niet erg om eens in de zoveel tijd flink te poetsen, of houd je het liever bij zo nu en dan een doekje over het aanrechtblad? Bij het op maat laten maken van een eikenhouten keuken kun je daar in het voortraject alvast rekening mee houden. Een geheel houten aanrechtblad vergt bijvoorbeeld meer en ander onderhoud dan een granieten aanrechtblad. In deze tekst kijken we specifiek naar eikenhout. Hoe onderhoud je het eikenhout van je keuken optimaal?

Eikenhouten keuken schoonmaken

Eikenhout is een stoer en robuust materiaal, dat wel enig onderhoud nodig heeft om mooi te blijven. De belangrijkste vuistregels voor een mooie keuken zijn als volgt: ruim vuil zo snel mogelijk op, zodat het geen kans krijgt om dieper in de nerf te komen, gebruik geen schuursponsjes op houten oppervlakken en wrijf alle oppervlakken droog na een schoonmaakbeurt, zodat het hout niet gaat uitzetten of rotten.

Eikenhout kan zonder problemen worden behandeld met schoonmaakmiddel dat in water op te lossen is. Om je eikenhouten fronten mooi te houden wordt afgeraden om schurende middelen te gebruiken. Vermijd ook ten allen tijde onderhoudsmiddelen op nitro- of kunstharsbasis. Deze kunnen het eikenhout van je keuken flink beschadigen. Ben je nieuwsgierig of jouw ideaalplaatje van een keuken op maat onderhoudsarm is of juist meer onderhoud nodig heeft? Neem dan contact met ons op. Wij geven graag advies!

Veel of weinig onderhoud aan je eikenhouten keuken?

Om het eikenhout van je keuken mooi te houden, is schoonmaak en onderhoud belangrijk. Maar, je moet je keuken ook weer niet te vaak aan een grondige schoonmaakbeurt onderwerpen, want dat kan zorgen voor onnodige slijtage.

Belangrijk om te weten: hout is een natuurlijk materiaal. Kom je erachter dat het hout iets begint uit te zetten? Dit kan onder andere het gevolg zijn van een te vochtige omgevingslucht. Een houten keuken is het meest gebaad bij een normale kamertemperatuur. De luchtvochtigheid dient niet meer dan 55% te bedragen. Meet dit van tijd tot tijd door en gebruik waar nodig vochtvreters of kamerplanten die zorgen voor een juiste luchtvochtigheid.

Keuken laten maken door Kor Keuken & Interieur

Kor Keuken & Interieur, gevestigd in Jistrum, Friesland, is specialist op het gebied van op maat gemaakte keukens. Door de jaren heen zijn er door de keukenbouwers van Kor Keuken & Interieur veel verschillende keukens gemaakt en geplaatst. Van landelijke keukens tot moderne keukens, greeploze keukens, of keukens met een industrieel tintje; de keuze is aan jou!