Hoe houd je je rommellade in de keuken netjes?

Iedere keuken heeft er één: een rommella waar allerlei spullen in opgeborgen worden die je mis-schien-ooit-wel-eens-kunt-gebruiken.

Pleisters, notitieboekjes, pennen, extra aardappelschilmes-jes, punaises, spaarzegels van verschillende winkels en/of acties, elastiekjes, clipjes om plastic zakjes mee dicht te doen, en ga zo maar even door. Hoe zorg je er nou voor dat die lade geen bo-demloze put wordt en op een gegeven moment dichtslibt?

Hoe creëer je overzicht in deze lade en wordt deze lade niet je grootste keukenergernis? Een aantal handige tips op een rijtje:

1. Ruim op

Het is de meest simpele tip die er te bedenken is, maar direct ook een hele belangrijke. Ruim de lade op en doe het ook meteen goed. Haal dus álles eruit wat er in zit, tot en met de laatste paper-clip aan toe. Zo heb je het beste overzicht op wat je allemaal bewaart in deze keukenla. Zodra je alles uit de lade gehaald hebt is het een kwestie van weggooien.

Spaarzegels van acties die allang hun einddatum hebben gehaald en losse prulletjes die je vast nooit gaat gebruiken gaan linea recta de prullenbak in. Bij alles wat er over is moet je nog eens kritisch nadenken. Heb je het echt nodig? Neemt het veel ruimte in beslag? Kan je ook zonder? Of is er een andere plek in huis waar je het beter kunt bewaren?

2. Organiseer

De keukenla wordt het meest overzichtelijk wanneer je je spullen goed organiseert. Hiervoor zijn handige organizers verkrijgbaar. Sommigen hebben vaste afmetingen, anderen zijn in lengte en breedte te verstellen. Als je gebruikt maakt van organizers zul je merken dat je vanzelf je spullen gaat ordenen.

Lepels bij lepels, vorken bij vorken en messen bij messen. Heb je daarnaast ook kaaschaven, eiersnijders, raspen, stamppotstampers en nog meer verschillende keukengerei? Zorg ervoor dat je overal een vast plekje voor kiest, zodat je je spullen altijd terug kunt vinden.

3. Werk met bakjes voor kleine spullen

De één gruwelt ervan, de ander zweert erbij: het gebruik van plastic bakjes om keukenspullen in op te bergen.

Van de spaarpunten van het bekende koffie-merk tot theezakjes, van theelepeltjes tot punaises: het wordt er een stuk overzichtelijker van als alles z’n eigen plekje heeft en gebundeld is.

4. Werk met meerdere verdiepingen

Als je nog bezig bent je te oriënteren op een keuken en je wilt een optie hebben op een lade om die als rommellade te gebruiken, dan doe je er goed aan om te kiezen voor een la met meerdere ‘ver-diepingen’.

Je kent het wel, je trekt één groot la open (bijvoorbeeld een pannenlade), en bovenin zie je dan over de gehele breedte nog een la, maar dan iets minder hoog. Dát is een perfecte locatie voor je rommellade.

5. Maak gebruik van klittenband

Maak je gebruik van losse organizers van verschillende formaten? Dan kan er best zo nu en dan wat gaan schuiven op het moment dat je met kracht je keukenlade opentrekt. Om te voorkomen dat spullen gaan schuiven, maar je tóch niet alles vast hoeft te zetten, kun je gebruik maken van klit-tenband.

Bij veel discountwinkels zijn plakbare rondjes klittenband verkrijgbaar. Bevestig die zowel in de la als aan de onderkant van je organizer en er zal nooit meer iets schuiven in je la.

6. Zorg ervoor dat je spullen niet kunen verschuiven

Gebruik je een la voor het opbergen van je borden? Niets is vervelender dan dat je borden begin-nen te schuiven. Voor je het weet mist er ineens een hoekje uit één van je borden doordat je borden tegen elkaar aan klepperen. Door je lade te voorzien van (houten) spijlen kunnen je borden niet meer schuiven, en blijft alles netjes op z’n plaats.